castelldellaes@gmail.com +34 690 796 279
castelldellaes@gmail.com +34 690 796 279

Llaés

Bauma del Teixidor, la Baumassa i Bauma els Fleus

A Llaés, a uns 3km del Castell, trobem un grup de balmes, essent les principals la balma del Teixidor, els Fleus i la Baumassa. És possible que mil anys enrere fos un poblat ibèric-troglodita. Totes aquestes balmes es troben dividides interiorment en diverses estances. Pràcticament sempre són situades en estratègics indrets, encarades cap al sol i ben a prop de cursos fluvials. La balma del Teixidor, la més notable, espaiosa i confortable, fou habitada fins als anys setanta, mostrant l’estil de pagesia d’aquella època.

 

Els Bufadors:

A uns 7 quilometres del Castell, en direcció a Santa Maria de Besora, trobem el coll de Beví, que dona accés a la serra dels Bufadors. Un indret únic per la seva curiosa orografia i de gran bellesa paisatgística: es tracta d’una peculiar formació geològica de parets verticals amb escletxes per on circula l’aire.  La cavitat més destacada té 52m de fondària i casi 400m de recorregut.

 

La Cau:

El santuari de la Mare de Deu de la Cau, situada a 1327m d’altitud, es una petita església sense campanar, edificat entre l’any 1682-86, tot i que es creu que existia un santuari més antic que es va veure afectat per terratrèmols als any 1427-28. Hi ha una dita, que ens fa pensar en que l’ermita fou important en matèria de casaments:

‘Fadrina que va a la Cau, torna amb promès;

i, als dos anys, ja n’hi pugen tres’.

 

El Panteó:

El Panteó de les guerres Carlines està ubicat a uns 800m del castell, just a sota, en memòria dels 74 carrabiners i un oficial afusellats en mans dels carlins el 1874. Havien sigut presoners l’any anterior a la batalla del Toix.